Opdracht van een trainee bij Achmea [Dutch]
Tue, 28 Apr 2020
written by Aline Boels
Je wint uit 500 aanmeldingen een landelijke wedstrijd voor IT-talenten. Met de hoofdprijs weet Zoë wel raad. Maar de stageplek bij Achmea? Ach, wel ja, waarom niet. En dat pakt goed uit. Zo goed dat ze na haar afstudeerstage ‘blijft hangen’ en IT management trainee wordt. Ze staat aan de wieg van het handige platform FinanceBook. Zoë’s collega Henk Heek is erg blij met haar enthousiasme en haar ideeën. Hij heeft met andere collega’s die aan diezelfde wieg stonden, FinanceBook ontwikkeld.
Stage bij Achmea. Zoë legt uit: “Ik was bijna klaar met mijn masterstudie Human Media Interaction aan de Universiteit Twente. Had tijdens mijn studie een aantal stages gelopen. Maar nog niet bij een groot corporate bedrijf. Een uitgelezen kans dus om ook die ervaring mee te pakken. Toen ik voor het eerst hoorde over werken bij Achmea had ik nog niet echt een beeld van wat je als IT-er bij een verzekeraar zou kunnen doen. Maar de eerste indruk was meteen goed. Ik bezocht een inhousedag rond de kerst. Een grote kerstboom in de hal. Warm en sfeervol. Tijdens die inhousedag zag ik in een filmpje hoe Achmea na een storm kassenschade identificeert door middel van beeldherkennings-algoritmen. Een innovatieve manier om IT in te zetten in de maatschappij. Ik zag al snel dat de meeste werknemers in casual kleding naar kantoor gingen. Iets wat ik niet had verwacht bij een corporate, maar wat ik wel erg fijn vond. Achmea voelde goed. Na het winnen van de afstudeerstage bij Achmea heb ik dan ook niet verder gezocht naar een andere afstudeerplek.”
Na de stage verder als IT management trainee
De afstudeerperiode beviel zowel Zoë als Achmea goed. Zoë bleef aan boord. Als IT management trainee. Dat betekent 4 opdrachten van elk een half jaar. Zoë: “Tijdens een traineeship bij Achmea doe je je eerste opdracht in je comfort zone. Bij mij was dat niet anders. Dus ging ik verder op het onderwerp innovatie en sparen voor je pensioen voor de doelgroep ‘millennials’. Daarnaast kwam een collega naar mij toe met een goed idee. We maakten met een paar enthousiaste collega’s via de ‘lean-startup methode’ van dat idee het concept FinanceBook.
En zo ging het balletje rollen…
Henk Heek, innovatiemanager/propositiemanager bij Achmea: “FinanceBook is gebaseerd op 3 gedragskenmerken. Mensen denken vanuit het nu en willen een snelle succeservaring vanuit een vertrouwde sociale omgeving. Zoals die van je werkgever. Door realtime inzicht in al je financiën, kun je binnen 10 minuten financiële stress wegnemen en je verandervermogen vergroten. Naast het inzicht, helpen diverse ‘wat-als knoppen’ je keuzes te maken bij verschillende scenario’s. Zoals ontslag, een andere baan, eerder met pensioen of korter werken omdat je bijvoorbeeld net vader of moeder bent geworden. Je gaat er in ieder geval over nadenken en het zet je aan tot verdere actie. Activatie, daar gaat het om. Via je werkgever en zonder productpush. Tijdens de doorontwikkeling moeten er ook scenario’s bij zoals: Wat als ik ga scheiden, overlijd, arbeidsongeschikt wordt of voor mijzelf begin.” FinanceBook zit gedegen in elkaar. Zoë: “Via DigID haal je al jouw gegevens op van de belastingdienst, UWV en het Nationaal Pensioen Register. Ook is er een koppeling met NIBUD-cijfers om je persoonlijke uitgaven in te schatten.”
Nu in de markt
Achmea verkoopt de tool aan werkgevers. Henk: “Zij bieden het dan als service aan hun medewerkers. Vaak vanuit het perspectief van duurzame inzetbaarheid. Wat ons betreft een heel slimme en fatsoenlijke manier. Vanuit een vertrouwde omgeving, waarbij de werkgever niet alleen betaalt maar de medewerker ook activeert om er echt mee aan de slag te gaan. Een mooie manier om je mensen financieel fit te houden. Dus zeker geen truc om verzekeringen of andere financiële producten aan de man te brengen. Vanuit testen bleek dat de werknemer het zo niet wil beleven. Hooguit in een later stadium als er vraag naar blijkt en de tijd rijp is. We hebben als Achmea immers hele goede producten en diensten tegen een faire prijs. Maar dan dus heel duidelijk vanuit een fijne pull in plaats van een opdringerige push.”
Uit je comfort zone
Henk is nu met anderen FinanceBook aan het door ontwikkelen. Zoë ging na een half jaar verder met haar tweede opdracht van het traineeship. Bij het Emergency Response Team van Achmea IT. Zeg maar de IT brandweer van Achmea. Is er een grote IT verstoring, dan gaat dit team aan de slag om de verstoring met de juiste afdelingen snel en efficiënt op te lossen. Daarnaast werkt dit team hard aan de preventie van grote IT verstoringen. Het ‘runnen’ van de Achmea IT-organisatie is niet alleen maar innovatie. Zoë: “Ja, je krijgt altijd de uitdaging om een opdracht te kiezen buiten je comfort-zone. Dat zit hem dan in de opdracht of in de omgeving. Nooit in beide. Wanneer iets misgaat zie je pas echt waarom het zo belangrijk is om IT ontwikkeling met zo veel zorgvuldigheid te doen. Het resultaat is ook dat je binnen een innovatieve omgeving, niet altijd zoveel snelheid kan maken dan je wilt. Voor mij was het traineeship echt een waardevolle kans om ook eens de andere kant van IT te zien. Ik heb daarnaast enorm veel geleerd van de rust en kalmte van de collega’s die dit werk doen, zelfs tijdens grote problemen.”
Win-win
Die variatie is het mooie aan het traineeship. “Je leert in 2 jaar meerdere bedrijfsonderdelen en veel mensen kennen. Ik heb daardoor veel van Achmea gezien. Hierdoor doe je ook snel veel werkervaring op. Je werkt aan je vakmanschap. In situaties die je persoonlijk lastig vindt. Je komt in politieke en niet-politieke omgevingen en binnen een groot bedrijf als Achmea heb je ook verschillende werkculturen. Erg leerzaam, je pakt het allemaal mee”, legt Zoë uit. “Maar Achmea pakt het ook mee, vergeet dat niet”, zegt Henk. “Achmea zoekt daarom talenten. We zijn dol op collega’s als Zoë. Gedreven en enthousiast. Met veel energie. Daar kijken en luisteren we graag naar. En we luisteren naar elkaar. FinanceBook bewijst dat. Win-win dus.”
“En je leert ook nog eens jezelf kennen”
Inmiddels is Zoë al weer bijna een jaar klaar met het traineeship. Ze werkt momenteel met veel plezier als IT changemanager Innovatie bij het Pensioen en Levensverzekeringen-onderdeel van Achmea. Zoë: “Ik weet zeker dat de versnelde werkervaring door het traineeship er aan bijdraagt dat ik mijn huidige werk goed kan doen. Tijdens het traineeship doe je door het persoonlijke ontwikkelingsprogramma bij ‘Inspira’ ook veel levenservaring op. Ik heb mezelf beter leren kennen. Ik werkte altijd op mijn enthousiasme. In mijn projecten wilde ik iedereen meekrijgen. Lukte dat eens niet, dan ging ik vaak nog harder rennen. Of die keer dat ik aangereden werd op mijn fiets. Ik was de volgende dag lang niet fit, maar ging toch naar mijn werk. Ik heb daarin mijn grenzen beter leren stellen. Omdat ik zwanger ben, is die grens nu extra belangrijk, haha. Ik weet nu gewoon beter wat ik doe en waarom. Ik denk dat ik daardoor ook een leukere Zoë ben geworden.” “O, dat weet ik wel zeker,” zegt Henk…